Fjernelse af æggestokke og livmoder – en oversigt

 

a2c6a257-4671-461f-94aa-21bfb96a77b1

Ja, her lidt omkring da jeg fik fjernet mine æggestokke og livmoder for to måneder siden.

Beslutningen var naturligvis ikke en nem én, da det betyder, at jeg ikke længere kan få børn (Og jeg ville gerne have haft flere. Jeg har en dreng på 3 år).

Men det at få af vide, at jeg har så stor risiko for at udvikle en så aggressiv kræftform, der tilmed er svær at spore i, gjorde, at jeg ikke følte det egentlig var en beslutning jeg skulle tage. Den var taget. Jeg vil gøre alt jeg kan for at overleve for min dreng. (Han er 3 år)

Så, det hospital, jeg tidligere har gået til check hos hver år, udførte operationen. Jeg var heldig, at kirurgen tilmed var den læge, der har undersøgt mig gennem årene; det gjorde det ekstra trygt. Kikkert operation var udgangspunktet, og det lykkedes heldigvis. Den tog blot en times tid. Bagefter var jeg temmelig svimmel og groggy, det meste af dagen – jeg gætter selv på, at det både er narkosen, men også det “chok” min krop var igennem, pludselig at være uden mine egne hormoner.

Det var ikke nemt at få “det hele i gang” igen, det var ikke nemt at få tisset, men det lykkedes tredje gang. Hav evt. lidt lægemiddel (Magnesia) og tag det forebyggende, for at hjælpe maven lidt på vej, det gjorde jeg.

Jeg blev udskrevet dagen efter, og vraltede hjem. Nu operationen ligesom er “i kernen” af kroppen, så kan smerten godt være noget svær – da mange bevægelser kræver mavemuskler og at området omkring operationssåret er i brug. Så jeg lå rigtig meget ned i starten. Men det gik stille og roligt fremad, og ugen efter kunne jeg sove ovenpå igen.

Jeg vedhæfter et billede til at vise, hvordan det så ud lige efter operationen. Da jeg søgte rundt inden mine operationer, syntes jeg, at det faktisk var svært at finde noget om andres oplevelser med netop denne operation. Der var og er rigtig meget fokus på fjernelse af brysterne, og især rekonstruktion, i stedet for. Så jeg håber, at denne post kan være andre til hjælp. 🙂

Jeg vil lave en separat post omkring det at være på hormonbehandling.

Operation1

 

Følelserne forbundet med denne operation har været meget blandet. Naturligvis er jeg glad for, at min risiko for æggestok kræft kan fjernes. Men det er også trist at skulle sige farvel til en så kvindelig del af min krop. Jeg har brugt meget lang tid forinden operationen på at læse om andres historier – og det har hjulpet. Jeg faldt også over en side, hvor kvinden der skriver havde lavet et slags farvel brev til sine æggestokke og livmoder. Det lyder måske plat i nogens øre, men for andre af os giver det mening, fordi det på mange måder kan være en stor sorg. Jeg deler mit senere hen 🙂

 

Note: Jeg fik fjernet min livmoder under samme operation, da det betød, at jeg så “kan nøjes” med kun at få østrogen. Hvis man beholder livmoderen, så er gestogen nødvendigt også, og det kan øge risikoen for kræft i livmoderhalsen.

 

 

Det var en lille smule om mit operationsforløb. Som altid, er du meget velkommen til at spørge ind; du skriver bare en kommentar, og jeg vil svare så godt jeg kan 🙂

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s