Hormonbehandling efter fjernelse af æggestokkene

Hormone replacement therapy concept.

 

Dette her vil jeg virkelig gerne skrive om, fordi jeg selv i den grad savnede information om det, før min operation. Der var heller ikke meget fokus på det – “du får bare en østrogen pille”.

Nå, ok. Godt så. Men hvad er det lige, at de hormoner de gør, og hvad betyder det for mig krop, at jeg ikke længere har “mine egne”? Og hvad skal jeg gøre?

Efter lang tids søgning, og samtale med fysioterapeut føler jeg mig nu bedre dækket ind. Vores hormoner sørger for så meget i vores krop.

Et rigtig fint overblik kan findes her:

Surgical Menopause

Jeg får selv blot østrogen. Jeg fik fjernet min livmoder under operationen også. Hvis jeg ikke havde fået fjernet denne, ville jeg også skulle have gestagen, men det er ikke nødvendigt uden livmoder. Så, østrogen. Nærmere betegnet Estrofem, en tablet daglig, mindste dosis.

U4

Med hensyn til østrogen tilskuddet har jeg en samtale med den gynækolog, der opererede mig, om nogle måneder, for at vurdere, om dosisen er OK. De holder den helst så lav så mulig, fordi østrogen tilskud kan øge risikoen for brystkræft i det tilbageblivende væv. Jeg har ikke oplevet nogle hedeture eller andre former for “overgangs-alder-symptomer”.

Af kosttilskud er jeg begyndt at tage noget ekstra til mine knogler, for at forebygge knogleskørhed. Det hedder Cal-Mag 1:1 Citrat og er fra Solaray.

 

large_cal_mag_vitamind_k2_1801

Jeg er begyndt at tage kollagen (for at hjælpe min hud og mit hår lidt på vej og beholde elasticiteten osv.)

Derudover tager jeg fiskeolie, multivitamin og et ekstra skud C vitamin (alt af den let optagelige slags)

Det ovenstående skal på ingen måde opfattes som markedsføring – jeg deler blot mine tanker og hvad jeg selv har fundet frem til. (Fysioterapeuten var hende der anbefalede mig det forebyggende kosttilskud mod knogleskørhed)

Det er planen at jeg, når jeg er kommet mig helt ovenpå operationen, skal til at træne et par gange om ugen, for at bibeholde mig gode form og forebygge på den måde også.

Jeg er ingen ekspert på hele hormon området, det er meget omfattende, og jeg bliver stadig klogere, men indtil jeg er stærkt rustet, vil jeg afholde mig fra at kaste mig ud i større indlæg omkring det hele, da jeg ikke vil have, at det skal virke misvisende.

Faktum lige nu er selvfølgeligr blot, at min krop har brug for østrogen i form af en pille, nu jeg ikke kan danne mine egne hormoner.  🙂

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s